Zindelijkheid

Tips rond zindelijkheid en starten op school

Wij streven naar een hoger welbevinden, een betere schoolse ontwikkeling en een positief zelfbeeld van het kind, door mee in te zetten op de zindelijkheidsontwikkeling. We verwachten dat kinderen zindelijk zijn voor ze naar school komen. Hierbij streven we naar een sterke samenwerking tussen onze kleuterschool en thuis om zo het kind alle mogelijke ontwikkelingskansen te bieden. We zetten in op ouderparticipatie.

We verwachten dat de zindelijkheidstraining reeds is opgestart bij aanvang van de schoolcarrière. Kinderen komen naar school zonder pamper of oefenbroekje. Kinderen beginnen zindelijk te worden vanaf zo’n 1,5 a 2 jaar.

Wanneer je kind onvoldoende zindelijk is, breng je ons vooraf op de hoogte. We maken dan samen individuele afspraken zodat je kind zo snel mogelijk zindelijk kan worden. De school heeft materialen om jullie hierin thuis te ondersteunen.

Per uitstap bekijkt de school of alle kinderen voldoende zindelijk zijn om deel te nemen. We vragen om zelf opvang te voorzien indien je kind niet mee kan gaan.

Wanneer is mijn kleuter zindelijk?

Wanneer je kind gedurende de dag een onderbroek draagt, zelf naar het potje gaat en zijn behoefte doet of aanstalten maakt om dit te doen. Dit moet gebeuren zonder dat de juf of de ouders dit moeten vragen of er aan moeten laten herinneren. Ongelukjes kunnen nog wel voorkomen.

Wanneer en hoe begin ik eraan?

Vanaf 1,5 a 2 jaar, wanneer je kind er interesse in toont, wanneer je kind twee opeenvolgende uren zijn luier droog houdt en dit een aantal maal per dag of wanneer je kind bepaalde signalen geeft: zittend plas/stoelgang houding aannemen, vies vinden van de (vieze) luier, wegkruipen in een hoekje, … .

Start op een rustig moment. Niet starten met de training in een drukke periode, vol veranderingen bv. gezinsuitbreiding, verhuizing, … . Begin tijdig voor de instap van je kind. De zindelijkheidstraining duurt een aantal weken. Om het kind zindelijk te maken is een goede samenwerking tussen onze kleuterschool en thuis noodzakelijk om zo het kind alle mogelijke ontwikkelingskansen te bieden.

Hoe gebruik je het potje?

  • Praat over het potje en laat je kind eventueel met jou naar het toilet gaan. Zo zien ze hoe het toilet wordt gebruikt.
  • Bekijk samen leuke boekjes/filmpjes over de zindelijkheid, je kind zo de nodige woordenschat die verbonden zijn met het thema zindelijkheid.
  • 2,5 a 5 min op het potje is voldoende.
  • Wacht ongeveer 1 uur om het potje opnieuw aan te bieden.
  • Voorzie gemakkelijke kledij zodat je kind kan zitten met de benen gespreid en het onderbroekje goed naar beneden. Wanneer uw kind een aantal dagen op het potje gaat, met succes, maakt u best thuis al de overgang naar het toilet.

Hoe begin ik eraan?

STAP 1 Koop een degelijk potje (voldoende steun aan rug en voetjes) en laat je kind er kennis mee maken. Zet je kind op vaste tijdstippen op het potje bv. na het eten, voor het slapen, … .

STAP 2 Zet je kind af en toe zonder luier op het potje. Het moet nog niet plassen. Vergeet zeker niet aan te moedigen en te belonen.

STAP 3 Laat de luier voor korte perioden uit. Zet het potje op een zichtbare en bereikbare plaats. Moedig je kind aan.

STAP 4 Laat de luier uit en laat je kind een gemakkelijk broekje aantrekken. Laat je kind bij een ongelukje even met een nat broekje lopen. Zo ervaart je kind dat dit een vervelend gevoel is. Wees niet boos en geef er niet teveel aandacht aan. Zeg bijvoorbeeld heel rustig ‘Oeps, je broek is nat. Kom we trekken iets anders aan’.

GBS De Sleutelbloem - Secretariaat

GBS De Sleutelbloem
Schoolplein 2, 2960 Brecht
Openingsuren
ma:
08:00 - 16:15
di:
08:00 - 16:15
wo:
08:30 - 12:30
do:
08:00 - 16:15
vrij:
08:00 - 16:15
03 203 22 62
Alle dagen telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren.